Stel hierboven uw ISOduct rookkanaal samen. Selecteer eerst de diameter en vink dan de benodigde onderdelen aan. Voor informatie kunt u hieronder de meeste antwoorden op uw vragen lezen. Komt u er niet uit? Bel ons op 0252-622345 of stuur een email naar info@bouw-handel.nl.
Lees hieronder meer over de voordelen van ISOduct:
ISOduct hoeft niet brandwerend afgetimmerd te worden dus monteer in de helft van de tijd, zonder passen en meten.
Ook in een kleine ruimte en brandbare vloerdoorvoeringen toch een volledig veilig kanaal inbouwen! Wie zijn haarden- of kachelspecialist vraagt om een ISOduct rookkanaal aan te leggen, haalt het veiligste rookkanaal van Europa in huis. ISOduct is een dubbelwandig rookkanaal met ingebouwde brandwerende omkokering. De montage van een extra omkokering is dus overbodig. ISOduct is het enige dubbelwandige rookkanaal dat zelfstandig voldoet aan het Nederlandse Bouwbesluit volgens de nieuwe NEN6062:2011! Dat betekend dus veiligheid zonder een brandwerende omkokering. Zelfs bestand tegen een schoorsteenbrand!
Brandwerende omkokering is ingebouwd dus snel en veilig monteren. U bespaart €100,- per meter!
Inwendig | Uitwendig | Boormaat |
Ø 150mm | Ø 220mm | Ø 250mm |
Ø 200mm | Ø 270mm | Ø 300mm |
ISOduct kan goed door een betonvloer worden gevoerd. In de tabel staan de aanbevolen diameters van het te boren gat. Let wel op, dat er tijdens het boren allerlei leidingen (CV, water, elektra) geraakt kunnen worden. Gaten boren in dragende delen alleen na toestemming van de constructeur. In veel gevallen is er al een zogenaamde “zwakke plek” aangebracht waar de doorvoer kan worden gemaakt. De opening tussen ISOduct en het beton na het monteren opvullen met zandcement. De doorvoer wordt zo perfect geluiddicht en brandwerend. De doorvoer NIET opvullen met purschuim of isolatiewol.
ISOduct kan goed door een houten vloer worden gevoerd. Zorg dat het ISOduct kanaal op tenminste 1cm van brandbare delen blijft. De onderzijde afwerken met een brand separatieplaat. De brandseparatieplaat aan de onderzijde monteren, en aan de bovenzijde open laten of ventilerend maken. Eventueel kan van geschikt brandbestendig plaatmateriaal een brandseparatieplaat gemaakt worden. Eventuele kieren afdichten met bij brand opzwellende kit.
Meld het plaatsen van een stooktoestel aan uw opstal / brand verzekeraar en vraag naar aanvullende eisen. Voor een rietendak wordt tenminste een trekkende kap met vonkengaas voorgeschreven. ISOduct moet met een luchtspouw van minimaal 1cm door het riet. Gebruik hiervoor de speciale ISOduct
Een pannendak is tegenwoordig vaak van isolatiepanelen. Maak een voldoend grote opening, en zorg dat de afstand vanaf het ISOduct kanaal tot brandbare delen groter is dan 1 cm. Bij een pannendak boven op het dak de rubberdakdoorvoer monteren (of een loodslab met stormkraag) en aan de onderzijde een dakondersteuning plaatsen. Kierdicht afwerken met de ISOduct binnenafwerking plaat. De ruimte in de doorvoer NIET opvullen met purschuim of isolatiewol. Bij een loodslab de ruimte tussen de stormkraag en het ISOduct kanaal afkitten.
Maak in het platte dak een opening dat groot genoeg is voor het ISOduct kanaal en houd 1cm afstand tot brandbare delen (hout / isolatie). Plaats de dakdoorvoer (plakplaat) onder de dakbedekking en isolatie op de onderliggende dakconstructie. Daarna waterdicht afwerken (branden, kitten) tegen de RVS opstand. De ruimte tussen de stormkraag en het ISOduct kanaal afkitten.
In een gemetselde of betonnen muur een opening maken. Het ISOduct kanaal doorvoeren en de opening rondom het kanaal afwerken met zandcement, of nog mooier en makkelijker, afdichten met een op maat geknipte rubberdakdoorvoer.
Per meter ISOduct kanaal dient er een bevestigingspunt te zijn. Dit kan een muurbeugel, verdiepingsondersteuning of dakondersteuning zijn. Vooral vlak voor en na een bocht goed bevestigen. Zorg dat de muurbeugels voldoende steun hebben aan de woningconstructie.
Bij een verstelbare muurbeugel is de afstand tussen het ISOduct kanaal en de muur instelbaar van 1 cm tot 10 cm. Een vaste muurbeugel heeft een afstand van ca. 5 cm. Met een muurbeugel verlengset wordt de afstand vergroot tot ca. 40 cm.
Een ISOduct kanaal mag ca. 1,5 meter boven het dak vrij uitsteken. Dat is in de meeste gevallen voldoende om het optimale uitmondingsgebied te bereiken. Gebruik voldoende beugels om de kracht van de wind op te vangen, door voldoende te steunen op de woningconstructie. Indien de uitsteek langer moet zijn kunt u het kanaal verstevigen met tuidraden en een tuidraadbeugel.
Op de montagehandleiding staat een voorbeeld, maar de klemband kan op meerdere wijzen gemonteerd worden. Zorg dat de klemband de beide kanaaldelen overbrugt en de beide sluitingen aandraaien.
De dakhelling wordt opgegeven t.o.v. het horizontale vlak, en de bochthoek ten opzichte van de verticale pijp! Bij een dakhelling van bijvoorbeeld 60° zijn in de versleping bochten van 30° nodig. Voor de ISOduct onderdelen is er een verslepingstabel beschikbaar waarop bij een gegeven horizontale maat de bijbehorende verticale maat en de benodigde onderdelen af te lezen zijn. Om gemakkelijk de benodigde producten te berekenen, gebruik de verslepingstabel.
Wanneer de versleping over een langere lengte langs het dakvlak loopt en niet overeenkomt met een “standaard” bocht zal de pijp niet volledig parallel lopen met het dakvlak. Een oplossing is om in plaats van een bocht met een vaste hoek, 2 bochten op elkaar te zetten en deze onderling iets te verdraaien. Een bocht van 15° en 30° op elkaar geeft, afhankelijk van de onderlinge verdraaiing, een hoek variërend van (30-15=)15° (30+15=) 45°. Voor een betere stroming en om beter te vegen is een kort recht stuk tussen de bochten aan te raden.
Het enkelwandig kanaal en/of de kachel worden brandgevaarlijk heet en moet daarom voldoende afstand houden tot het plafond. Laat daarom het ISOduct kanaal ca. 50 cm onder het plafond doorsteken.
Nee, op de kachel wordt de eerste 1.0 - 1,5 m enkelwandige pijp geplaatst, dit is een soort verlengstuk van de kachel, vanaf ca. 50 cm onder het plafond begint ISOduct. Door de hittestraling van de kachel zou de buitenmantel van ISOduct zeer heet kunnen worden.
Stookplaats inrichting => Vrijstaande kachels Bij vrijstaande kachels voldoende afstand houden (of afscherming aanbrengen) tot brandbare materialen. (wanden, plafond, vloeren, inboedel).
Stookplaats inrichting => Inbouw haarden Het schouwlichaam, waarin de haard staat, moet opgebouwd zijn van brandveilige materialen volgens NEN 6064. Voldoende ventilatieopeningen aanbrengen. Het plafond brandbestendig aanpassen of afschermen met een ventilerend hitteschild.
Beide zijn geschikt voor het waterdicht afwerken van een schuin pannendak. Een loodslab vereist vakkennis en ervaring en is kostbaar in aanschaf en arbeid. De rubberdakdoorvoer is in bijna alle gevallen een betere oplossing. Bij een rubber dakdoorvoer is geen stormkraag nodig.
Plaats dan direct op de kachel een verloop naar de standaard rookgasdiameter. Meestal kunt u afronden naar de volgende grotere maat. Dit is bij ISOduct, door de goede isolatie, geen enkel probleem. Bij andere fabricaten zou het kunnen zijn dat bij een groter kanaal de rookgassen teveel afkoelen.
Dit is met een ISOduct kanaal geen probleem. Bij andere dubbelwandige kanalen geeft dit vaak teveel afkoeling en problemen met creosoot afzetting (schoorsteenbrand) en slechte trek, er wordt daarom een extra isolerende omkokering aangebracht.
Hoewel het in sommige gevallen redelijk werkt, met een 45° T-stuk, raden we dit in zijn algemeenheid toch af. Er zijn diverse problemen, zoals het onderlinge verschil in type en grote van de kachels en de volgorde van aanmaken etc.
ISOduct mag afgetimmerd worden. Dit heeft alleen een decoratieve functie. Let wel op voldoende ventilatie / ontluchting zodat de warmte kan worden afgevoerd.
Inwendig | Uitwendig | Boormaat |
Ø 150mm | Ø 220mm | Ø 250mm |
Ø 200mm | Ø 270mm | Ø 300mm |